Τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μπει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου, δήλωσε στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής. «Το 75 με 80 %» – είπε – «είναι πρόσφυγες, ενώ στην πλειοψηφία τους θέλουν να μεταβούν σε άλλες χώρες». Όπως διευκρίνισε, είναι μικρή η επιβάρυνση της Ελλάδας σε επίπεδο μόνιμου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «όλοι έρχονται για να φύγουν» και «στην τεράστια πλειοψηφία τους τα καταφέρνουν». Εκτίμησε ότι «σε μη κρίσιμες καταστάσεις, σαν αυτή που ζούμε τώρα, ανά 24ωρο δεν είναι πάνω από 50.000» οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται τη χώρα.
Ο κ.Μουζάλας δήλωσε πως στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, συμφωνήθηκε πως στην Ελλάδα θα υπάρξουν 20.000 επιδοτούμενες θέσεις ενοικίου από ΟΗΕ και ΕΕ. Η φιλοξενία αυτή, δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες και εντάσσεται στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, τόνισε, εξηγώντας πως πρόκειται για μέτρο που θα βοηθήσει και την ελληνική οικονομία με τα δεκάδες χιλιάδες ανοίκιαστα σπίτια. Για τον τρόπο που θα γίνεται αυτό είπε: «Αυτοί που έχουν τα διαμερίσματα έρχονται στον Οργανισμό που έχει αναλάβει αυτή την ιστορία, τα δηλώνουν και τα Ηνωμένα Έθνη θα πηγαίνουν εκεί τους ανθρώπους».
Οι Ευρωπαίοι μας ζήτησαν να φτιάξουμε στρατόπεδο συγκέντρωσης για 50.000 πρόσφυγες, είπε ο κ.Μουζάλας. Εμείς όμως, συμπλήρωσε, αναλάβαμε την υποχρέωση για τα hot spots και της δημιουργίας δύο χώρων φιλοξενίας, 10.000 ατόμων. Συγκεκριμένα ο κ.Μουζάλας είπε : «Όταν μαζέψεις 50.000 – 60.000 σε έναν ενιαίο χώρο με προσωρινές κατασκευές, φτιάχνεις μια πόλη προσφύγων…το βρήκαμε μπροστά μας στη σύνοδο, το πάλεψαμε, το προσπαθήσαμε και τελικά αυτό που περάσαμε από τη σύνοδο είναι να παραμείνει το πρόγραμμα που είχαμε και που είχαμε ανακοινώσει πολύ καιρό πριν πάμε στη σύνοδο ότι εμείς θα έχουμε την υποχρέωση να φτιάξουμε τα hotspot, δηλ. τα σημεία ταυτοποίησης, που η παραμονή των ανθρώπων εκεί είναι 48 με 72 ώρες και να φτιάξουμε στην ενδοχώρα, στη βόρειο Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα, μάλλον στην Αττικής, δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας των 10.000 ανθρώπων που αν μπορέσουμε να τα σπάσουμε και σε μικρότερα».
Τραγικό χαρακτήρισε τέλος το σενάριο να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες οι χώρες της Ευρώπης.