Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Γερμανίας την περίοδο 1998-2005, Γιόσκα Φίσερ (Joschka Fischer) με πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα http://www.project-syndicate.org/ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη. «Η επιστροφή της γεωπολιτικής» στην Ευρώπη, τιτλοφορεί το εν λόγω άρθρο του ο Γ. Φίσερ, στον πρόλογό του οποίου αναφέρει ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία κατέδειξαν ότι ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν έχει πρόθεση να σεβαστεί το απαραβίαστο των συνόρων, ούτε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ήρθε επιτέλους καιρός οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν τις ευχάριστες σκέψεις για μία ήπειρο με τάξη, η οποία θα καθορίζεται από τον κανόνα του νόμου. Ο κόσμος δυστυχώς δεν είναι έτσι. Είναι πολύ σκληρότερος και η δύναμη κυριαρχεί.
Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία και την προσφυγική κρίση που πλήττει συνακόλουθα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία πρέπει να αναγνωρίσει ότι αν δεν μεριμνήσει για τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, τότε αργά ή γρήγορα η κρίση από τις γειτονικές της περιοχές θα φτάσει και στην πόρτα της.
Η Ρωσία είναι γείτονας της Ευρώπης και γι’αυτό είναι βασικό να βρεθεί μία χρυσή τομή. Οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας ωστόσο, αποτελούν μια μόνιμη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Γι’αυτό το λόγο είναι απαραίτητη μία ισχυρή συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ. Κοντολογίς, η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και να αποτρέψει της εξάπλωση αυτής της σύρραξης στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.
Μεταξύ άλλων ο Γιόσκα Φίσερ στο άρθρο του τονίζει την σημασία των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, ενώ υπογραμμίζει και την στρατηγική θέση της Ελλάδας στα νότια Βαλκάνια. Αναφορικά με το θέμα της προσφυγικής κρίσης υποστηρίζει ότι η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η επιλογή -τονίζει χαρακτηριστικά- είναι μεταξύ μιας mare nostrum (η θάλασσά μας) ή μιας περιοχής ανασφάλειας και αστάθειας.