Ένα κεντρικό hot spot για τους πρόσφυγες στην Αθήνα (σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις), υπό τη διοίκηση της Frontex και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επιθυμεί η Κομισιόν, σύμφωνα με το γερμανικό «Der Spiegel». Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους – ιδιαίτερα επιβαρημένους- δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις της για το εν λόγω σχέδιο.
Αυτή η θέση της Κομισιόν φέρεται να είναι τμήμα των προτάσεων για άμεσα μέτρα με τα οποία προσέρχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σύνοδο για το προσφυγικό που έχει συγκαλέσει για την Κυριακή μεταξύ ηγετών χωρών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών.
Η Α. Μέρκελ σκοπέυει να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας των hot spots, έτσι ώστε η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».
Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα προκειμένου οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ».