Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Φ. Ολάντ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου.
Υποδεχόμενος τον Γάλλο πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εκείνος που οργάνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο το 1982.
Απευθυνόμενος προς τον Φρ.Ολάντ, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του στη χώρα πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.
«Σας άκουσα χθες να λέτε τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές της αξίες και αρχές. Οι προοδευτικές δυνάμεις, που θέλουν την Ευρώπη των αξιών, όλες οι δυνάμεις αυτές πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και με αυτή την έννοια, η επίσκεψή σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη και να δώσουμε τον αγώνα για τις επόμενες γενιές, να ζήσουν σε καλύτερη Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη, με συγκίνησε η υποδοχή στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή, που δείχνει τον δεσμό των δύο χωρών. Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση. Χρειαζόταν θάρρος για να επιστρέψει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε κοινές αξίες. Μετά από αυτή τη φάση, την ιδιαίτερα κρίσιμη, που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει. Έχουμε και το θέμα των προσφύγων. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που τους υποδέχεται και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι θέμα ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας. Θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες, η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις. Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορά και κοινό νόμισμα, είναι κοινές αρχές και κοινές αξίες. Γι’ αυτό μπήκε η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να μπει στην κοινή αγορά ήταν το 1963, όταν ήρθε εδώ ο στρατηγός Ντε Γκολ».
Και κατέληξε αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στο Μπορντό της Γαλλίας: «Η χαρά μου θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε συμβεί ένα τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία, με σχεδόν 40 νεκρούς. Είμαστε βαθιά θλιμμένοι γι’ αυτό που συνέβη στη Γαλλία»
Ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός υπογράφουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Οι Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:
-Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων
-Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
-Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
-Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.