Το Συμβούλιο της Ευρώπης ασκεί κριτική στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών για το προσφυγικό. Ειδικότερα, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουϊζνιεκς χαρακτηρίζει επιζήμια και μη αποτελεσματική την πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και ζητά ριζική αλλαγή στο «παράδειγμα» που δίνουν στον κόσμο, υποστηρίζοντας πως διαφορετικά «ο λογαριασμός» που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη θα είναι τσουχτερός.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, που είναι το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη από την Τουρκία, είναι δραματική.
Το 2015 στη Λέσβο έφτασαν 500.000 πρόσφυγες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν φθάσει στο νησί 50.000 επιπλέον. Επίσης, στα Δυτικά Βαλκάνια χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν μπλοκαρισμένοι σε ακατάλληλες συνθήκες.
Πολλά κράτη (σ.σ. γιατί δεν τα κατονομάζει το συμβούλιο της Ευρώπης; Δεν τα ξέρει;) εξετάζουν ή εγκρίνουν αντιπαραγωγικές πολιτικές, όπως την ανέγερση φρακτών, τη μείωση υπηρεσιών που σχετίζονται με το άσυλο, την κατάσχεση τιμαλφών υποχρεώνοντας τους αιτούντες άσυλο να πληρώσουν για τη διαμονή τους σε κέντρα υποδοχής ή για τον χρόνο κράτησης, περιορίζοντας την οικογενειακή επανένωση, ή χορηγώντας τους ένα προσωρινό ή ασταθές καθεστώς.
Πολλά από αυτά τα μέτρα, όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι επίσης αναποτελεσματικά και επιβλαβή για την κοινωνική συνοχή.
Οι ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. ισχύει ότι και στην παραπάνω παρένθεση), αντί να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου για την απώθηση των μεταναστών, παραβιάζοντας την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.