Τα χρονικά περιθώρια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, στενέυουν επικίνδυνα με το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας να πλησιάζει αλλά το χάσμα μεταξύ Αθήνας – θεσμών να παραμένει.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, ενώ για την Κυριακή μετατέθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη των Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών απέβη άκαρπη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει η διαφορά σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ειδικότερα σχετικά με την αξία της προστατευόμενης κατοικίας, καθώς οι δανειστές επιμένουν στις 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τις 200.000 ευρώ, με προσαύξηση ανά είδος νοικοκυριού και συγκεκριμένα 300.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.
Η σκλήρυνση της στάσης των Θεσμών στις διαπραγματεύσεις προέκυψε εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση και της καθυστέρησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Οι εκβιασμοί των δανειστών έχουν κλιμακωθεί καθώς απαιτούν από τους υπουργούς να «κλειδώσουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο όλα τα ανοιχτά θέματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουν εντολή να «παγώσει» η εκταμίευση της δόσης.