Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Έτσι, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν το Σάββατο.
Ξεκίνησε σ’αυτό το πλαίσιο το νέο ραντεβού Τσακαλώτου – Σταθάκη με το κουαρτέτο για το νομοσχέδιο που θα αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από μη τραπεζικές εταιρείες – funds. Πρόκειται για το τελευταίο εμπόδιο προτού ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, με τους δανειστές να δέχονται προς το παρόν να επιτρέπεται η πώληση μόνο μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και το ζήτημα των άλλων να επανεξεταστεί τον Ιανουάριο. Απόλυτη προστασία για δάνεια με ενέχυρο την κύρια και μοναδική κατοικία η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.
Euroworking Group με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής στις 21:00. Αντικείμενο θα είναι η υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.
Τι έγινε χθες
Λίγο πριν από τις 3 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης του ενός δις ευρώ.