Η δυτική διατροφή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι γενικά ανθυγιεινή, διότι αποτελείται ως επί το πλείστον από τοξικά και όξινα τρόφιμα, όπως επεξεργασμένη ζάχαρη, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, επεξεργασμένα δημητριακά, τυποποιημένο κρέας και γαλακτοκομικά αλλά και “κρυμμένους” γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Ορισμένα από τα βασικότερα «κακά» της δυτικής διατροφής είναι τα εξής: 1) Έλλειψη φυτικών ινών. Η διατροφή των σύγχρονων ανθρώπων στην Δύση δεν περιλαμβάνει αρκετά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, προκειμένου ο οργανισμός να απορροφήσει τις αναγκαίες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συχνά αυξημένη χοληστερόλη και διάφορα άλλα προβλήματα του πεπτικού τους συστήματος. 2) Κακή ισορροπία οξέων / βάσεων. Το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και το αλάτι αυξάνουν τα επίπεδα οξέος στο αίμα, γεγονός ιδιαίτερα επιζήμιο για τον ανθρώπινο οργανισμό. 3) Υψηλό νάτριο / χαμηλό κάλιο. 4) Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και 5) Πρόσληψη «κακών» λιπαρών. Η δυτική διατροφή περιλαμβάνει πάρα πολλά κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Παράλληλα, η δυτική διατροφή περιέχει πάρα πολλά ωμέγα-6 λιπαρά και από την άλλη μεριά πάρα πολύ λίγα ωμέγα-3.