Τα πρώτα παπούτσια της Nike “κατασκευάστηκαν” με σίδερο ψησίματος για βάφλες. Κοντά στο σπίτι του δρομέα Bill Bowerman άλλαζε κατασκευή από επιφάνεια με χόβολη σε μία τεχνητή, και ο Bowerman θέλησε να φτιάξει παπούτσια χωρίς καρφιά τα οποία θα έδιναν σε αυτόν αλλά και τους μαθητές του την ευχέρεια να τρέχουν στην νέα flat κατασκευή με επαρκή πρόσφυση.
Το σίδερο ψησίματος για… βάφλες, έγινε η λύση, της οποίας το σχήμα έδωσε τη λύση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τις σόλες των παπουτσιών.
Για το υπόλοιπο σχέδιο του παπουτσιού, τουλάχιστον στην αρχή ήταν απλά ωφελιμιστικό: Φτιαγμένο από δρομείς, για δρομείς, και σχεδιασμένο να τους κάνει πιο γρήγορους, με ελαφρύτερο υπόδημα.
Αυτή η Nike είναι τώρα πια μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρίες στον πλανήτη, λόγω περισσότερο του συνεργάτη του Bowerman, Phil Knight, ο οποίος και πρόσφατα ανακοίνωσε την συνταξιοδότησή του από την εταιρία. Ο Knight μετέτρεψε την Nike σε παγκόσμιο “παίκτη” σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, έκανε τα αθλητικά παπούτσια μόδα, εκτός από χρηστικά.
Λόγω του Knight o Kanye West έχει παπούτσι με το την υπογραφή του, το “Yeezy Boost”. O Κarl Lagerfeld της Chanel και ο Raf Simons του οίκου Dior έχουν ήδη παρουσιάσει δικές τους βερσιόν των παπουτσιών.
Ο Κnight ήξερε από παλιά αυτό που γνωρίζουμε σήμερα: Πως ακόμη και τα πιο πρακτικά παπούτσια, ακόμα και αυτά που φοριούνται μόνο και μόνο λόγω των οφελών που προσδίδουν, μπορούν να είναι και μόδα. Ο Knight επιμένει πως δεν ήταν μέλος του κόσμου της μόδας, αλλά αυτού της ψυχαγωγίας.
Τα sneaker ξεκίνησαν ως αντικείμενα πολυτελείας. Τα πρώτα αθλητικά παπούτσια έκαναν το ντεμπούτο τους στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1890 και είχαν σόλα από καουτσούκ. Η αγορά, η οποία μέχρι τότε ήταν μικρή λόγω της τιμής του καουτσούκ, επεκτάθηκε μετά από τον Α’ ΠΠ λόγω της έμφασης που δόθηκε στον αθλητισμό και την προσωπική άσκηση. Η προσφορά ακολούθησε τη ζήτηση. Το 1921, μάλιστα, μία κατασκευαστής αθλητικών παπουτσιών προσέλαβε έναν μπασκετμπολίστα για να διαφημίσει τα παπούτσια της. Η εταιρία λεγόταν Converse Rubber Shoe Company, και ο μπασκετμπολίστας, Chuck Taylor.
To 1972, to Νike Cortez του Knight, χρησιμοποίησε το τότε ξανά ανερχόμενο trend της προσωπικής άσκησης για να λανσάρει τη νέα σόλα-“βάφλα” στο απόγειο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ σιγουρεύτηκε πως οι αθλητές θα φόραγαν τα παπούτσια.
Βλέποντας την αγορά να επεκτείνεται, το 1984 άλλες μάρκες, όπως η Gucci παρουσίασαν τα Gucci Tennis παπούτσια. Το 1985 η Nike στοιχημάτισε σε έναν νέο, ταλαντούχο αθλητή με το όνομα Michael Jordan και παρουσίασε τα Air Jordans, τα οποία αρχικά δεν τηρούσαν την οδηγία του ΝΒΑ που ήθελε τα παπούτσια να είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους άσπρα. Ο Jordan τα φόρεσε ούτως ή άλλως, και η Nike πλήρωνε άνετα τα πρόστιμα.