Με τη χώρα να βαδίζει σε δημοψήφισμα, τις τράπεζες κλειστές και την οικονομία να ασφυκτιά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας επιχείρησε να εξηγήσει το πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά και το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Πόσο καλά όμως το κατάφερε;
Τι μάθαμε
Το “Ναι” σημαίνει εκλογές
“Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρξε η επιλογή του λαού. Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών, θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός”, είπε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ακόμα ότι θα γίνει απολύτως δεκτή η ετυμηγορία του λαού όποια και εάν είναι αυτή και σε περίπτωση που επικρατήσει το “Ναι” θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας. “Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν είπε ακριβώς τις λέξεις, αλλά ουσιαστικά, αν επικρατήσει το “Ναι”, προανήγγειλε παραίτηση και εκλογές, καθώς δεν θέλει να ταυτιστεί με άλλους αρχηγούς που όπως είπε ξεκίνησαν αριστεροί, έγιναν σοσιαλδημοκράτες και μετά νεοφιλελεύθεροι.
Τι δεν μάθαμε
Η επόμενη μέρα για το “Όχι”, παραμένει άλυτος γρίφος.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πάρει το “Όχι” του λαού και θα το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί. Τι αλλάζει εφόσον είχε πάρει και το εκλογικό αποτέλεσμα και το είχε χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί. Αν πάλι του πουν όχι, τι θα ακολουθήσει; Κανείς δεν ξέρει.
Τι μάθαμε
Πώς πάρθηκε η απόφαση για δημοψήφισμα
Περιγράφοντας τον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην Σύνοδο Κορυφής όταν διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία καθώς συνεχώς ζητούσαν όλο και περισσότερα, είπε στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι επιστρέφει στην Αθήνα και θα επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Πράγματι πρόσθεσε, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα και επικοινώνησε μαζί τους και τους ενημέρωσε.
Τι δεν μάθαμε
Γιατί εφόσον η στάση των δανειστών είναι απολύτως ίδια τους τελευταίους 5 μήνες, φτάσαμε λίγο πριν λήξει το πρόβλημα για να πάμε σε δημοψήφισμα. Γιατί δεν έγινε τους πρώτους μήνες, όταν είχε φανεί ότι αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και άλλη συνταγή δεν πρόκειται να υπάρξει
Τι μάθαμε
Υπάρχει πιθανότητα να δεχθούμε μια νέα πρόταση
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι “το μήνυμα είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν έχει φύγει από αυτό, θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. “Είμαστε εδώ, οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές, στα άλλα είναι πολύ σημαντικές, άρα ζητάμε λύση που θα είναι βιώσιμη οικονομικά και όχι αδιέξοδη, αν αυτή η λύση δοθεί και ‘στο και πέντε’, εμείς θα την πάρουμε”.
Επομένως, ακόμα και στον δρόμο προς το δημοψήφισμα, μια καλύτερη πρόταση θα μπορούσε να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση.
Τι δεν μάθαμε
Ποιος θα την κάνει αυτή την πρόταση και πότε.
Κανείς δεν κάθεται μαζί μας στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Όλοι περιμένουν το δημοψήφισμα. Απλά οι άλλοι έχουν περισσότερο χρόνο, εμείς με τις τράπεζες κλειστές και την οικονομία στον πάγο, όχι.
Τι μάθαμε
Δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ
Για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “αν μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να την πληρώσουμε αύριο το πρωί” και πρόσθεσε: “είναι δυνατόν να έχουν προκαλέσει ασφυξία στις τράπεζες, να μην δίνουν παράταση για μια εβδομάδα για να εκφραστεί ο λαός στο δημοψήφισμα και να πληρώσουμε δόση ΔΝΤ;”
Τι δεν μάθαμε
Λογικό. Όπως οι πολίτες θα αφήσουν απλήρωτους λογαριασμούς, έτσι και εμείς αφήνουμε απλήρωτα δάνεια για να πληρώσουμε συντάξεις και συντάξεις στο δημόσιο. Το θέμα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες όσον αφορά τις πληρωμές, αν συνεχιστεί η ασφυξία. Αν δεν υπάρξει κάποια λύση για τη χρηματοδότηση, πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο μέλλον;
Τι μάθαμε
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ακόμη και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα, θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα αποκατασταθεί η ρευστότητα.
Τι δεν μάθαμε
Το πώς θα γίνει αυτό.
Αλλά και το πόσο εύκολο είναι να επιστρέψει το τραπεζικό σύστημα σε κανονική λειτουργία μετά από τέτοια εκροή καταθέσεων και με την επιβολή Capital Controls.
Τι μάθαμε
Το ότι ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει χωρίς πρόγραμμα.
“Ζήτησα επέκταση του προγράμματος, αλλά δεν απάντησαν αμέσως. Με πήραν την επομένη, για να μου πουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, οπότε απάντησα να μην ανησυχούν , ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει και χωρίς πρόγραμμα. Το ότι δεν δόθηκε αυτή η παράταση, θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία”.
Τι δεν μάθαμε
Πώς θα γίνει αυτό.
Ποια είναι η εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της χώρας, όχι για να ξεπληρώνει δάνεια, αλλά για να έχει χρήματα για τους πολίτες της και για τη λειτουργία του κράτους. Αυτό δεν έχει απαντηθεί.
Τι μάθαμε
“Δεν πιστεύω ότι μας θέλουν έξω από την ευρωζώνη”
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εταίροι δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, “θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν από την ευρωζώνη και δεν θα το κάνουν. Το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας που μόνο στην ΕΚΤ έχει άνοιγμα πάνω από 120 δισ. είναι τεράστιο και κατά συνέπεια εκτιμώ ότι δεν έχουν σχέδιο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη”
Τι δεν μάθαμε
Πού στηρίζεται αυτή η πίστη.
Αυτό δεν το ξέρουμε. Ειδικά όταν έχουν γίνει δηλώσεις περί θωράκισης της ευρωζώνης και όταν ο Σόιμπλε έχει μιλήσει για προσπάθεια μη μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση Grexit.
Τι μάθαμε
Θα γίνει τηλεμαχία
Για το ενδεχόμενο ντιμπέιτ με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός και δεν φοβάται τον διάλογο.
Τι δεν μάθαμε
Σε τι θα μας χρησιμέψει αυτή τη στιγμή ένας 2ωρος τηλεοπτικός καυγάς
Τι μάθαμε
Ότι o πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Γ. Βαρουφάκη
Τι δεν μάθαμε
Γιατί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τον πλαισίωσε και με άλλα στελέχη, εφόσον του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη
Τι μάθαμε
Ότι δεχόμαστε εκβιασμούς και απειλές και ότι οι εταίροι είναι αμήχανοι.
Ισχύουν και τα δύο. “Θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές. Δίνοντας μας το τελεσίγραφο και λέγοντας μας ‘έχετε 48 ώρες για να δεχτείτε αυτές τις θέσεις’, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε στον λαό και να πούμε: ‘αυτό μας ζητάνε’ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Τι δεν μάθαμε
Αν κάποιοι εκβιάζουν και απειλούν, πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι ξαφνικά θα αλλάξουν στάση απέναντί μας; Πού στηρίζεται αυτή η πίστη, όταν τις τελευταίες μέρες δεν έχει γίνει ούτε μία δήλωση που να δείχνει υποχώρηση από την πλευρά της Γερμανίας
Πηγή: news247