Την ετήσια συνήθειά του συνέχισε το κορυφαίο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Science», δημοσιεύοντας το Top 10 στην επιστήμη, παγκοσμίως. Αυτό περιλαμβάνει άκρως σημαντικά επιτεύγματα για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, επειδή ο άνθρωπος δε φημίζεται μόνο για τις δημιουργικές και ευεργητικές ικανότητές του, γίνεται αναφορά και στα τρία πιο «μαύρα» σημεία.
Top 10 του «Science» για το 2015
1. Kορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για φέτος αναδείχθηκε η τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR. Παρότι η εν λόγω μέθοδος έχει ηλικία περίπου τριών χρόνων, βρίσκεται στην κορυφή για το 2015, καθώς, μέσα στο έτος, αποκάλυψε τις εκπληκτικές δυνατότητές τους να επεμβαίνει στο DNA με τον πιο ακριβή τρόπο.
2. Το πρωτοποριακό ταξίδι σε δύο νάνους πλανήτες: στον Πλούτωνα από το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) και στη Δήμητρα από το σκάφος Dawn (Αυγή).
3. Η ανάγνωση του γονιδιώματος του Ανθρώπου του Κένεγουικ στις ΗΠΑ, ηλικίας 8.500 ετών, που επιβεβαιώνει την ασιατική καταγωγή των πρώτων Αμερικάνων.
4. Η αποκάλυψη, μέσω έρευνας, ότι η πλειονότητα των ψυχολογικών μελετών δεν μπορούν να επαληθευθούν από άλλους επιστήμονες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξιοπιστία τους.
5. Το νέο είδος ανθρώπου που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, το οποίο ονομάζεται Homo naledi και έρχεται να προστεθεί στο γένος Homo.
6. Η διαπίστωση, μέσω «τομογραφίας» σεισμικών κυμάτων, ότι στον πυρήνα της γης έχουν τη «ρίζα» τους οι στήλες μάγματος που φθάνουν στην επιφάνεια.
7. Η δημιουργία του πρώτου εμβολίου καταπολέμησης του ιού Έμπολα.
8. Η τροποποίηση ενός μύκητα γενετικά με στόχο την παραγωγή οπιοειδών, καταργώντας την αποκλειστικότητα της παπαρούνας.
9. Η επιβεβαίωση της επέκτασης του λεμφικού συστήματος στον εγκέφαλο, πέρα από τα όρια του λαιμού.
10. Η επίλυση του μυστηριώδους φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής (ή κβαντικού εναγκαλισμού), σύμφωνα με την οποία, σωματίδια αλληλεπηρεάζονται ακαριαία από μεγάλες αποστάσεις.
Τα 3 μαύρα σημεία
1. Η καταστροφή του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
2. Τα σεξιστικά σκάνδαλα που απασχόλησαν το χώρο της επιστήμης. Μεγάλα παραδείγματα, ο Άγγλος νομπελίστας βιολόγος, Τιμ Χαντ και ο Αμερικανός αστρονόμος, Τζέοφ Μάρσι που αναγκάσθηκαν σε παραίτηση από τα πανεπιστήμιά τους (το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), μετά από ανάρμοστα σχόλιά τους για γυναίκες συναδέλφους τους και πιθανή σεξουαλική παρενόχληση.
3. Την αποτροπή της κατασκευής του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου στη Χαβάη, από ντόπιους που, λόγω θρησκείας, θεωρούν ιερό το όρος Μάουνα Κέα, όπου θα τοποθετούνταν το επιστημονικό όργανο, διαμέτρου 30 μέτρων.