Τα παλετόξυλα δεν είναι ένα από τα ανθεκτικότερα και οικονομικότερα είδη ξύλου για την κατασκευή επίπλων εξωτερικού αλλά και εσωτερικού χώρου, αλλά και το ίδιο κατάλληλα για κάθε τύπου, χρηστική ή διακοσμητική, ξύλινη κατασκευή μικρότερου μεγέθους.
Τα ξύλα που θα “ξεμοντάρετε” από μια παλέτα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως οποιοδήποτε είδος ξύλου-σανίδας, για να φτιάξετε ράφια, κρεμάστρες, διακοσμητικές πινακίδες, ρολόγια τοίχου, ξύλινα κουτιά, ξύλινους “πίνακες”-κάδρα, γλάστρες, κορνίζες, κλπ.
Το κόψιμο των ξύλων σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα βεβαίως και με το μέγεθος της κάθε κατασκευής και το πόσα κοψίματα θα απαιτηθούν είναι το μοναδικό σημείο, σε όλες τις κατασκευές από παλέτες που τα ξύλα δεν χρησιμοποιούνται ολόκληρα, για το οποίο ίσως θα χρειαστείτε την βοήθεια ενός ξυλουργού, αν δεν διαθέτετε δισκοπρίονο.
Το κόψιμο με απλό πριόνι αφενός είναι πολύ δυσκολότερο, αφετέρου στην συνέχεια θα απαιτηθεί απαραίτητα τρίψιμο με τριβείο και όχι απλό γυαλόχαρτο για να λειανθεί-ισιώσει σωστά το σημείο κοπής. Αντίθετα με την χρήση δισκοπρίονου είναι μια διαδικασία του …λεπτού, γι΄αυτό και το κόστος που θα πληρώσετε σε έναν ξυλουργό μόνο για το κόψιμο των ξύλων στις διαστάσεις που χρειάζεστε, είναι πολύ μικρό.
Το τρίψιμο, το κάρφωμα-σύνδεση των ξύλων μεταξύ τους, όπως και το βάψιμο και η γενικότερη επεξεργασία των ξύλων με όποιον τρόπο-τεχνική επιλέξετε, είναι εργασίες που σίγουρα θα τις καταφέρετε χωρίς πρόβλημα, σε αυτές του μικρού μεγέθους κατασκευές, ακόμη κι αν δεν έχετε σχετική εμπειρία.
To βασικότερο, σε όλες αυτές του τύπου κατασκευές, είναι ο σωστός αρχικός σχεδιασμός.
Να ξέρετε δηλαδή ξεκινώντας πως ακριβώς θέλετε το κάθε αντικείμενο, τόσο σε διαστάσεις, αποχρώσεις κλπ. όσο και σε κάθε επιμέρους διακοσμητική λεπτομέρεια, αφού οι …αυτοσχεδιασμοί την ώρα της κατασκευής-επεξεργασίας των ξύλων, ειδικά αν δεν έχετε εμπειρία σε τέτοιες εργασίες, τις πιο πολλές φορές θα σας δυσκολέψουν και θα σας …απογοητεύσουν σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα.
Πηγή: Soulouposeto
Δείτε ακόμη: