Γύρω μας υπάρχουν αρκετές υπέροχες μυρωδιές. Φανταστείτε να μπορούσαμε να τις στείλουμε σε κάποιον άλλο στην άλλη πλευρά του πλανήτη, μέσα από το διαδίκτυο. Αυτό είναι το όνειρο του Άντριαν Ντέιβιντ Τσίοκ, καθηγητή στο λονδρέζικο πανεπιστήμιο City, ο οποίος χρησιμοποιεί διάφορες συσκευές με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα άρει τους περιορισμούς που έχουμε στην on line επικοινωνία μας.
Σήμερα η αλληλεπίδρασή μας για παράδειγμα με έναν υπολογιστή ή ένα smartphone είναι μόνο οπτικοακουστική. Στόχος του Τσίοκ είναι στο μέλλον να παίρνουν μέρος και οι πέντε αισθήσεις μας
«Φανταστείτε ότι κοιτάτε το desktop σας, το iPhone ή το laptop σας. Όλα βρίσκονται πίσω από το τζάμι, πίσω από το παράθυρο, αγγίζετε το γυαλί ή κοιτάτε μέσα από τη γυάλινη επιφάνεια. Αλλά στον αληθινό κόσμο, μπορείτε να ανοίξετε το τζάμι, να ανοίξετε το παράθυρο. Μπορούμε να αγγίξουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε, μπορούμε να μυρίσουμε στον αληθινό κόσμο. Άρα αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να φέρουμε τους υπολογιστές, τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές, στην πραγματικότητα που έχουμε γύρω μας. Να λειτουργούμε και τις πέντε αισθήσεις μας».
Για να επικοινωνήσει μυρωδιές μέσω του ίντερνετ, ο ερευνητής δημιούργησε μια μικρή συσκευή, που συνδέεται μέσω μιας συγκεκριμένης εφαρμογής με το smartphone. Η συσκευή ονομάζεται «Scentee».
«Είναι μια μικρή συσκευή που μπορείς να συνδέσεις με το κινητό σου στο βύσμα ήχου. Σου επιτρέπει να στείλεις ένα μήνυμα με άρωμα, μέσω του κινητού σου. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα γενέθλια κάποιου και να του στείλεις άρωμα φράουλας» εξηγεί ο καθηγητής Τσίοκ.
Τα αρώματα που διατίθενται σήμερα είναι από λουλούδια, όπως λεβάντα και γιασεμί, φρούτα όπως φράουλες, ή έντονες μυρωδιές, όπως καφές. Αυτή τη στιγμή η Scentee έχει μια κεφαλή που αντικαθίσταται, που περιέχει μια μυρωδιά. Κάθε κεφαλή είναι εφοδιασμένη με 100 δόσεις αρώματος.
Τι γίνεται όμως με την αίσθηση της αφής; Ο Τσίοκ και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας ανέπτυξαν το RingU, μια συσκευή που έχει σχήμα δαχτυλιδιού και μεταφέρει την αφή, μέσω ίντερνετ:
«Με αυτή τη συσκευή που ονομάζεται RingU και μπορείς να βάλεις στο δάχτυλό σου, συνδέεσαι με το κινητό σου και με οποιονδήποτε θέλεις μέσω διαδικτύου. Μπορεί λοιπόν να βρίσκομαι στο Λονδίνο και ο φίλος μου να είναι στο Τόκιο. Μπορώ να πιέσω το δάχτυλό μου και να αισθανθεί αυτή την πίεση στο δάχτυλό του, μέσω του ίντερνετ. Είναι ένα είδος επικοινωνίας αφής με μικρές κινητές συσκευές».
Όταν κάποιος πιέσει το δαχτυλίδι, η αίσθηση της αφής μεταφέρεται ψηφιακά σε ένα άλλο δαχτυλίδι, που μιμείται, επαναλαμβάνει την αίσθηση. Το δαχτυλίδι συνδέεται με το smartphone, χρησιμοποιώντας τεχνολογία bluetooth. Το RingU χρησιμοποιεί ένα ιδιωτικό δίκτυο όπου τα άτομα που συμμετέχουν μπορούν να στείλουν μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο. Δείχνει μάλιστα την ώρα και την τοποθεσία που γίνεται αυτό το αγκάλιασμα, αυτή η πίεση στη συσκευή.
Υπάρχει και η συσκευή που ονομάζεται «Μηχανή Ηλεκτρονικής Γεύσης». Μπορεί να αναπαράγει το πικρό, το αλμυρό και το ξινό, μέσα από ηλεκτρικά σήματα. Για να δημιουργηθεί η αίσθηση του γλυκού, χρειάζεται να προστεθεί μια θερμική αλλαγή, που ζεσταίνει τη γλώσσα. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μπορούν να ταξιδέψουν επίσης μέσα από το διαδίκτυο.
«Ψάξαμε και βρήκαμε διάφορες συγκεκριμένες συχνότητες και ρεύμα υψηλής ποσότητας που μπορεί να αναπαράγει τεχνητά τη γεύση. Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ότι βάζετε δύο ασημένια ηλεκτρόδια στο στόμα σας, βάζετε την γλώσσα σας στο κενό μεταξύ τους και αυτή στη συνέχεια διεγείρεται ηλεκτρικά. Λαμβάνετε με αυτόν τον τρόπο μια αντίληψη εικονικής γεύσης στον εγκέφαλό σας» επισήμανε ο επιστήμονας.
Το εργαστήριο του Τσίοκ ονομάζεται «Εργαστήριο Μικτής Πραγματικότητας». Αυτή την πραγματικότητα ονειρεύεται ο ερευνητής: αφορά την εποχή όπου πλέον το ίντερνετ και ο κόσμος γύρω μας θα γίνουν ένα.
πηγή: euronews