Για να λυθούν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν αυτήν την εποχή τον πλανήτη – από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ασφάλεια τροφίμων και την μη εξάπλωση των πυρηνικών- σίγουρα χρειάζονται περισσότεροι επιστήμονες. Και σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει αρκετά σε αυτό, καθώς σε επίπεδο επιστημών συγκαταλέγεται στις 10 εξυπνότερες χώρες παγκοσμίως.
Στην πρόσφατη μελέτη του «OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2015: Innovation for growth and society», που βασίζεται σε στοιχεία που χρονικά φτάνουν μέχρι το 2012, ο ΟΟΣΑ εξέτασε τα πτυχία πανεπιστημίου σε 40 από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Η κατάταξη βασίζεται στο κατά κεφαλήν ποσοστό πτυχίων σε επιστήμες όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η τεχνολογία και η μηχανική.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση με ποσοστό 26%. Το 2013 οι κρατικές δαπάνες για την έρευνα μειώθηκαν στο 0,08% του ΑΕΠ, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στις αναπτυγμένες χώρες, κάτι που θα μπορούσε και να εξηγήσει την υποχώρηση του ποσοστού από το 28% που ήταν το 2002. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ν. Κορέα.
Αυτές είναι οι χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα:
1. Ν. Κορέα
2. Γερμανία
3. Σουηδία
4. Φινλανδία
5. Γαλλία
6. Ελλάδα
7. Εσθονία
8. Μεξικό
9. Αυστρία
10 Πορτογαλία