Τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) αποτελούν μάστιγα σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Παιδείας. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αυξημένα καταγεγραμμένα περιστατικά σε όλη την χώρα, ενώ όπως διαπιστώνεται τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε βαθμίδα της ελληνικής εκπαίδευσης.
Αναλυτικότερα, στο νηπιαγωγείο η βία και ο εκφοβισμός συναντώνται με τη μορφή επιθετικών συμπεριφορών που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να πάρουν χειρότερη μορφή στην πορεία των χρόνων.
Στο δημοτικό σχολείο κάνει την εμφάνιση της η λεκτική βία, ως η πιο συνηθισμένη έκφανση του εκφοβισμού, γεγονός που οδηγεί συχνά στην περιθωριοποίηση των θυμάτων.
Στο Γυμνάσιο οι πιο συχνές μορφές εκφοβισμού και βίας εστιάζουν στην εξωτερική εμφάνιση και σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου. Παράλληλα, κάνουν την εμφάνιση τους τα φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού.
Τέλος, στο λύκειο έχουμε πολύ βίαια περιστατικά τα οποία είναι συχνότερα και εντονότερα σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.
Προκειμένου να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει το σχολικό περιβάλλον να εμπνέει ασφάλεια, καθώς είναι αυτό το οποίο σε συνεργασία με την οικογένεια λειτουργεί καθοριστικά στην διαμόρφωση της συμεριφορας του κάθε μαθητή. Για αυτό τον λόγο η συνεργασία σχολείου και οικογένειας είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη περιστατικών εκφοβισμού.