Κάθε μέρα χιλιάδες μετανάστες περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης στην Ελλάδα και αλλού. Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 9 Σεπτεμβρίου σχέδια για την μετεγκατάσταση αλλού στην ΕΕ τουλάχιστον 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Μετά την ψηφοφορία η εισηγήτρια, Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία) απάντησε σε ερωτήματα για τη μετεγκατάσταση και το σχέδιο της Κομισιόν.
Αρκεί η μετεγκατάσταση των 40.000 όταν έχουμε χιλιάδες νέους πρόσφυγες και μετανάστες κάθε μέρα στα σύνορα της Ένωσης;Η έκθεση σημειώνει ότι οι 40.000 δεν είναι παρά η αρχή. Υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης για να μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Είναι κάτι που δεν υπάρχει αλλά περιλαμβάνεται στην πρόταση της Κομισιόν.
Φυσικά πρέπει να εξετάσουμε πιο μακροπρόθεσμα ολόκληρο το πρόβλημα του “Δουβλίνου” που προβλέπει διεκπεραίωση των μεταναστών στη χώρα εισόδου της στην ΕΕ, δηλαδή σε έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών. Χρειάζεται νέα μέθοδος κατανομής αυτού του βάρους που να είναι δίκαιο για όλα τα κράτη μέλη και τους ίδιους τους πρόσφυγες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης. Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο μιας τέτοιας λύσης;
Η έκθεση που εγκρίναμε σήμερα, θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για το νέο μηχανισμό μετεγκατάστασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη την πρότασή μας να λάβει υπ’ όψιν της και το συμφέρον των προσφύγων. Πιστεύω πραγματικά ότι έτσι πρέπει να γίνει. Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτό που θέλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, στο πού έχουν οικογένειες, αν μιλούν κάποια ευρωπαϊκή γλώσσα μιλούν ή αν έχουν άλλες δεξιότητες, προκειμένου να βγουν κερδισμένοι και οι πρόσφυγες αλλά και η κοινωνία.
Ποιά είναι η γνώμη σας για την πρόταση για τους πρόσφυγες και τη μεταναστευτική πολιτική, που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολομέλεια;
Συμφωνώ με τις περισσότερες προτάσεις Γιουνκέρ. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την σαφήνεια του, για το γεγονός ότι είναι υποχρέωση της Ευρώπης να αναλάβει τους πρόσφυγες. Υπάρχουν και άλλα θέματα, με τα οποία δεν είμαι και τόσο ευχαριστημένη. Για παράδειγμα, η δημιουργία λίστας ασφαλών χωρών καταγωγής είναι ένα από αυτά, γιατί πιστεύω ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στο δικαίωμα ασύλου, το οποίο αποτελεί, όπως ο ίδιος είπε προηγουμένως, θεμελιώδες δικαίωμα.