Ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένου και του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σκοπεύει να αναλάβει η Άγκυρα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα υπάρξει και η αντίστοιχη «κατανόηση» όσον αφορά στη δική της μάχη εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Αυτό σκοπεύει να διαμηνύσει στους παγκόσμιους ηγέτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενόσω οι φονικές συγκρούσεις Στρατού και PKK συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και δεκάδες θύματα.
Δύο Τούρκοι στρατιώτες και 34 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις τις τελευταίες 24 ώρες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο τουρκικός Στρατός.
Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που διενήργησαν οι Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κοντά στην κοινότητα Μπεϊτουσεμπάπ, στην επαρχία Σιρνάκ, ανέφερε ανακοίνωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Οι επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον θέσεων των ανταρτών στην περιοχή αυτή επέτρεψαν την «εξουδετέρωση 34 τρομοκρατών», αναφέρεται στο κείμενο. Ο απολογισμός δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και στο PKK, κυρίως στη Νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, έχουν αρχίσει ξανά τους δύο τελευταίους μήνες. Οι αντάρτες πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις και ο Στρατός απαντά βομβαρδίζοντας τα στρατόπεδά τους, περιλαμβανομένων και εκείνων στο Βόρειο Ιράκ.
Σύμφωνα με απολογισμό του φιλοκυβερνητικού Τύπου, σχεδόν 150 στρατιώτες και αστυνομικοί και περίπου 1.100 αντάρτες του PKK έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Ιουλίου.
Αυτή η κλιμάκωση της βίας είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησε στα τέλη του 2012 η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Άγκυρας με τους αντάρτες, με την ελπίδα να τερματιστεί η κουρδική σύγκρουση που έχει προκαλέσει περίπου 40.000 θύματα από το 1984.
Η Ουάσινγκτον, αν και επίσης θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, βλέπει παράλληλα τις κουρδικές πολιτοφυλακές των «Μονάδων Προστασίας του Λαού» (YPG) στη Συρία ως βασικό της σύμμαχο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην περιοχή. Η στάση αυτή της Ουάσινγκτον έχει δυσαρεστήσει την Άγκυρα, γεγονός το οποίο αναμένεται να εκφράσει ο Νταβούτογλου με σαφή τρόπο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή:www.zougla.gr