«Πρωταθλητές» στη δαπάνη φαρμάκων, ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα το κράτος δαπανά περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ στα φάρμακα.
Αυτά τα στοιχεία έκαναν τους ειδικούς του Οργανισμού να μιλούν για ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού της δαπάνης και αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής δαπάνης, αν και, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, η διασύνδεση του ΑΕΠ με τη φαρμακευτική δαπάνη προκαλεί αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Πάντως τα στοιχεία αναφέρουν πως η δαπάνη φτάνει στο 1,10% του ΑΕΠ, όταν σε Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκεται κάτω από το 1%.
Σημαντική είναι η πρωτιά της Ελλάδας και στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Συγκεκριμένα στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι Έλληνες γιατροί συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.
Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, προτείνουν να παρακολουθείται πιο αποφασιστικά η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων και να γίνεται πιο ορθολογική τους χρήση, με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προτείνουν, επίσης, να υπάρξουν προγράμματα ενημέρωσης των επαγγελματιών της Υγείας, για την πρόληψη της υπερβολικής χορήγησης αντιβιοτικών.