Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 9 χιλιάδες επιχειρήσεις, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους στο Εξωτερικό, αναφέρει έρευνα του οργανισμού Endeavor Greece.
Κύριες αιτίες της «φυγής», είναι η φορολογική αστάθεια, η αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια, μετά και τα capital controls, και η γραφειοκρατία. Οι χώρες στις οποίες αναζητούν νέα έδρα είναι δυτικοευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ.
Παράλληλα, η έρευνα αποτυπώνει σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος μετά την επιβολή των capital controls.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει της έρευνας το 56% των ερωτηθέντων στελεχών των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η κατάσταση στη χώρα δε θα βελτιωθεί για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014 ήταν μόλις 4%.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε αναφέρει ότι 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει αίτηση μεταφοράς της έδρας τους, μόνο στη Βουλγαρία, το περασμένο έτος.
Οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές, κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες, σε μικρότερο ποσοστό (10%).
Η Κύπρος είναι επίσης μεταξύ των επιλογών σε ποσοστό 16%, λόγω της σταθερότητας και της χαμηλής φορολογίας. Η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, που όμως δηλώνεται μόνο στο 5% των απαντήσεων. Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία.
Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα. Ως βασικοί λόγοι φυγής σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%), ενώ λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.