Μέσα στον επόμενο μήνα, στη Γενεύη της Ελβετίας θα διεξαχθεί ο νέος γύρος συνομιλιών για αναζήτηση λύσης στην συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Οι συνομιλίες είχαν αποφασιστεί με το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο στόχος είναι οι νέες συνομιλίες να μην έχουν την τύχη των δύο προηγούμενων προσπαθειών, που είχαν αποβεί άκαρπες με αγκάθι την τύχη του προέδρου της Συρίας, Άσαντ.
Το πρόσφατο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ δεν έκανε αναφορά στον ίδιο τον Άσαντ, ενώ υπογραμμιζόταν ότι η πολιτική μετάβαση θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της Συρίας.
Η πρωτοβουλία της Κίνας
Εν τω μεταξύ μέλη της κυβέρνησης της Συρίας και αντικαθεστωτικούς θα καλέσει η Κίνα στο Πεκίνο για να βοηθήσει στην επίλυση του συριακού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι.
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σαββατοκύριακο – όπου τα μέλη αποφάσισαν ομόφωνα να στηρίξουν διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία – ο εκπρόσωπος είπε ότι η πρόσκληση είναι μέρος των προσπαθειών της Κίνας να παίξει χρήσιμο ρόλο στην πολιτική επίλυση της κρίσης, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Μολονότι βασίζεται στην Μέση Ανατολή για πετρέλαιο, η Κίνα τείνει να αφήνει τη διπλωματία της περιοχής στα χέρια των άλλων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.