«Πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη» των Σκοπίων στο πλαίσιο κινήσεων και μέτρων για τη «δραστική» μείωση της προσφυγικής ροής κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου συμφωνήθηκε στην διάσκεψη της Βιέννης.
Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής εξαπέλυσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την έναρξη της άτυπης διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που συγκάλεσε η Βιέννη. Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα, υποστήριξε ορθά ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρίσταται στις συνομιλίες. Δεν δράσαμε μονομερώς, είπε λανθασμένα-φανερώνοντας την άγνοια του για βασικά θέματα- ο Σκοπιανός υπ. Εξ.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας συγκάλεσαν εξωθεσμικά διάσκεψη με τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων -συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είπε, με μεγάλη δόση ειρωνείας -κυρίως προς την Κομισιόν-, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.
Νωρίτερα, ο Κουρτς είχε επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά», είπε ο Κουρτς μιλώντας στην Bild.
«Θέλουμε συνεργασία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με τα Σκόπια» ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.
H εν λόγω διάσκεψη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν χλιαρή και κατ’ουσίαν κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά σε μία ολοφάνερη καταπάτηση της συμφωνίας της πρόσφατης Συνόδου για το προσφυγικό.