Εν μέσω της αυξανόμενης μεταναστευτικής ροής που φτάνει στην χώρα μας, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Νησιά με μικρό ή και μεγαλύτερο μόνιμο πληθυσμό φτάνουν να φιλοξενούν πολλαπλάσιους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν. Οι εξαγγελίες πολλές για ένα θέμα πολυδιάστατο και για τους ντόπιους αλλά κυρίως για τους ανθρώπους εκείνους που επιχειρούν το ταξίδι προς την Ευρώπη, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μίλησε στο iTIMES για το τεράστιο αυτό ζήτημα.
Χθες πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο νησί της Λέσβου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Τι αποκομίσατε από αυτή την συνάντηση;
Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φάιμαν ήρθαν και διαπίστωσαν το άλλο πρόσωπο της Ευρώπης. Ένα πρόσωπο που παρά τα τεράστια προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό, προσπαθεί να το αλλάξει μέσω της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Κάνει ότι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει χωρίς να φύγει το ανθρώπινο κομμάτι του θέματος. Και οι δύο ηγέτες κατάλαβαν ότι χρειαζόμαστε στήριξη και περισσότερο στις ανάγκες για την ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών.
Πώς εισπράττετε τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού;
Υπάρχει μια εθελοντική προσφορά η οποία βγαίνει αυθόρμητα, όμως αυτή την στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει, επειγόντως, να ληφθούν μέτρα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ευχόμαστε όλοι και ελπίζουμε να βγει το πρόβλημα προς τα έξω, γιατί δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Είναι διεθνές πρόβλημα. Είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί , ώστε να συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί αυτό κάνουμε. Φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης και δεχόμαστε τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των τοπικών πληθυσμών. Το θέμα είναι σοβαρό και αυτό το αναδεικνύει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εν μέσω περιόδου προγραμματικών δηλώσεων.
Δεχτήκατε επικρίσεις ότι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του Αυστριακού καγκελάριου, έφυγε τεράστιος αριθμός προσφύγων από το νησί. Ήταν προγραμματισμένο;
Όποιος δει τα στοιχεία των αναχωρήσεων των πλοίων, ειδικά εκείνες τις μέρες που είχαμε τεράστιο πρόβλημα, φεύγουν και τρία ή και περισσότερα πολλές φορές. Αν έχουμε 5.800 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στο νησί μας είναι πολύ λογικό να υπάρχουν αναχωρήσεις πλοίων. Ας έχουν «κάποιοι» υπομονή και τις επόμενες μέρες θα δουν. Το ζήτημα είναι τεράστιο και σχετίζεται με τον τεράστιο αριθμό αφίξεων στα νησιά μας. Μπορούμε να αντιληφθούμε το τι σημαίνει σε ένα νησί να έρχονται 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες σε μία ημέρα; Και αυτό θα συνεχιστεί…
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προανήγγειλε την δημιουργία κέντρων υποδοχής (HotSpots) στα νησιά της περιφέρειας σας. Θα παρέχουν και την δυνατότητα φιλοξενίας;
Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι η υλικοτεχνική υποδομή και μηχανήματα για την ταυτοποίηση για πιο γρήγορα αποτελέσματα και από εκεί και πέρα αυτοί οι άνθρωποι μετά από μία μικρή παραμονή να μπορούν να αναχωρούν από τα νησιά. Αυτή είναι η ρεαλιστική μορφή του ζητήματος. Δεν είναι δυνατό τα νησιά να γίνουν κέντρα φιλοξενίας, όταν έχουμε αυτή την συνεχώς αυξανόμενη μεταναστευτική ροή. Αντιθέτως αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι η σωστή ταυτοποίηση. Το γύρω-γύρω θάλασσα, οριοθετεί πολλά πράγματα. Εκτός από τον χώρο, οριοθετεί και τις πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες και δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν στα νησιά.
Γνωρίζετε πότε θα είναι πλήρως λειτουργικά;
Ο κ. Φάιμαν ανακοίνωσε με το που έφτασε στην Λέσβο ότι θα έχουμε 100 εξειδικευμένους Αυστριακούς για να βοηθήσουν στην κατά το δυνατόν ευκολότερη καταγραφή. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα της κυβέρνησης για το πότε θα λειτουργήσουν. Δυστυχώς είμαι αναρμόδια για να δώσω ένα χρονοδιάγραμμα. Εμείς δηλώσαμε και στον πρωθυπουργό και στον Καγκελάριο ότι είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε και να συμπράξουμε σε ότι μας χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.
Οι υπόλοιπες δομές των νησιών είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση;
Ασφαλώς και όχι. Χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις δομές, από την υγεία, μέχρι και την καθαριότητα. Ζούμε μία νέα κατάσταση πραγμάτων και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Παρόλα αυτά, πρόσφατα πήραμε μία έγκριση από την τράπεζα του συμβουλίου της Ευρώπης για να φτιάξουμε όλο εκείνο το αναπτυξιακό μοντέλο που θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Ελπίζουμε ότι η διεθνοποίηση του προβλήματος που κάνει ο πρωθυπουργός να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και εμείς, να είστε σίγουροι, ότι θα υποστηρίξουμε το θέμα όσο μπορούμε και με όλες μας τις δυνάμεις.
Ποια είναι η συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό;
Αυτό το οποίο προσπαθούμε και έχουμε πετύχει -και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και με τις δύο κυβερνήσεις- είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Υπάρχει καλή συνεργασία, παρά το ότι προερχόμαστε από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια. Δουλεύουμε εις όφελος της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Όταν φυλάς τα σύνορα της Ευρώπης κοιτά να κάνεις την δουλειά σου σωστά και να προσφέρεις ότι μπορείς περισσότερο.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φωκιανό