Στενό μαρκάρισμα των οικονομικών υπηρεσιών στο διάσημο beach bar για παραβάσεις που αφορούν στον αιγιαλό αλλά και τυχόν φορολογικές ατασθαλίες
Προπαρασκευή για πολεμικές επιχειρήσεις θυμίζει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα beach-bars restaurants και το υπουργείο Οικονομικών που κάνει λόγο για «συμφέροντα που λυμαίνονται» τις παραλίες.
Ασφαλείς πληροφορίες που έχει το protothema.gr αναφέρουν ότι οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει στενό μαρκάρισμα στο κέντρο Nammos της Μυκόνου για παραβάσεις που αφορούν στον αιγιαλό αλλά και τυχόν φορολογικές ατασθαλίες.
«Γνωρίζουμε ότι ξεκινάμε πόλεμο με εγκαθιδρυμένα συμφέροντα που λυμαίνονται αυτόν τον ευαίσθητο χώρο και στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Καμία παράβαση, καμία ολιγωρία, καμία αυθαιρεσία δεν θα μείνει στο απυρόβλητο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
«Σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή της επίμαχης συναυλίας» συνεχίζει η ανακοίνωση “φωτογραφίζοντας” εκδήλωση στο beach-bar Nammos στην Ψαρού της Μυκόνου «σε συνεργασία και με τις λιμενικές αρχές που έχουν την αρμοδιότητα άμεσης παρέμβασης, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Εξετάζεται ακόμα και η ανάκληση της σύμβασης παραχώρησης, εφόσον έχουν παραβιαστεί οι όροι της».
Πέρκα: Ενημερωθήκαμε για την συναυλία στο Nammos εκ των υστέρων – Θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι
Η Πέτη Πέρκα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, σε σημερινή τηλεοπτική της εμφάνιση στον Σκάι σχολίασε ότι για συναυλία του Αντώνη Ρέμου την 1η Σεπτεμβρίου στο Nammos, ενημερώθηκαν εκ των υστέρων, ενώ υπογράμμισε ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, μετά τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν.
«Στη Ψαρρού έχουμε τέσσερις συμβάσεις και τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου για τρία χρόνια ανέρχονται σε 384.000 ευρώ», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας.
Η ίδια αναγνώρισε εμμέσως πως το τίμημα είναι χαμηλό, ωστόσο επεσήμανε την παντελή έλλειψη εργαλείων καθορισμού τιμών, αφού αυτές έως σήμερα διαμορφώνονται με βάση συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.
Η ίδια είπε πως το μίσθωμα στην Ψαρρού ήταν στα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι το 2015 και αναπροσαρμόστηκε στα 80 ευρώ το τετραγωνικό παρά την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου το 2015 για την κατακόρυφη άνοδο του μισθώματος.
«Οι τιμές στη Μύκονο την τελευταία πενταετία ήταν έως 35 το τ.μ.. Τα 80 ευρώ θεωρήθηκε πως ήταν κατακόρυφη άνοδος», ανέφερε.
Η ίδια απαντώντας σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε πως η τιμή στην Ψαρρού δεν μπορούσε να καθοριστεί βάσει ηλεκτρονικής δημοπρασίας, καθώς η χρήση γίνεται από επιχειρήσεις που είναι επάνω στις παραλίες. «Δεν γίνεται ηλεκτρονική δημοπρασία για το μίσθωμα όμορων επιχειρήσεων», ξεκαθάρισε.
Η ίδια υποστήριξε πως το 2018 θα γίνουν παντού ηλεκτρονικές δημοπρασίες και από τη βάση που θα δημιουργηθεί θα καταστεί ευκολότερη η μίσθωση στις σωστές τιμές.
Σχετικά με τις καταγγελίες για την καταστρατήγηση των όρων της σύμβασης που είχε συνομολογήσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού και παραλίας με την εταιρεία «Nammos Restaurant by the Sea Ανώνυμη Τουριστική Ξενοδοχειακή Εταιρεία Εκμετάλλευσης Εστιατορίων» η κ. Πέρκα αφού τόνισε πως «υπάρχει καθεστωτική κατάσταση» στις μεγάλες παραλίες της χώρας, αποσαφήνισε πως όταν οι όροι παραβιάζονται το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να λύσει τη σύμβαση.
«Θα πρέπει να προστατεύουμε την κοινοχρησία της παραλίας», είπε σχετικά και αποσαφήνισε πως για θέματα ηχορύπανσης ή παράνομων κατασκευών στην παραλία αρμόδιες αρχές είναι το Λιμενικό, η Αστυνομία και η ΑΑΔΕ.
«Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το έργο της Αστυνομίας και του Λιμενικού», είπε σχετικά, όταν ερωτήθηκε για το εάν θα επιτραπεί στο Nammos να οργανώσει συναυλία την 1η Σεπτεμβρίου στους χώρους του.
Δέκα χρόνια λειτουργούν χωρίς έλεγχο
Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:
Αυξήσαμε την τιμή της παραχώρησης για ομπρελοκαθίσματα (από 30 σε 80 ευρώ) , προσδιορίσαμε εφάπαξ αντίτιμο ύψους 2500 ευρώ για τις καντίνες και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (επιπλέον του τιμήματος για τον παραχωρούμενο χώρο) και διπλασιάσαμε τις ήδη αυξημένες τιμές σε ότι αφορά στην παραχώρηση για τραπεζοκαθίσματα. Και επειδή αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό, προχωρήσαμε στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εξετάσει περαιτέρω όλα τα ζητήματα που αφορούν στον αιγιαλό.
Για πρώτη φορά συλλέγουμε και ψηφιοποιούμε στοιχεία και πληροφορίες και κυρίως για πρώτη φορά εφαρμόσαμε πιλοτικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες με πολύ μεγάλη επιτυχία και σπουδαιότητα για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας κάθε παραλίας.
Προς θλίψη λοιπόν των επιτήδειων μπαίνει τάξη και σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι ξεκινάμε πόλεμο με εγκαθιδρυμένα συμφέροντα που λυμαίνονται αυτόν τον ευαίσθητο χώρο και στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Καμία παράβαση, καμία ολιγωρία, καμία αυθαιρεσία δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή της επίμαχης συναυλίας, σε συνεργασία και με τις λιμενικές αρχές που έχουν την αρμοδιότητα άμεσης παρέμβασης, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Εξετάζεται ακόμα και η ανάκληση της σύμβασης παραχώρησης, εφόσον έχουν παραβιαστεί οι όροι της. Δεν μας ενοχλούν τα δημοσιεύματα κι ας έχουν και αρκετές ανακρίβειες, θα έλεγα μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εύχομαι μόνο να συνεχίσουν να είναι ηχηρά και σε κάθε θετικό βήμα και ενέργεια που θα ακολουθήσει.
Το επισημαίνουμε αυτό γιατί το δελτίο τύπου του υπουργείου μας, για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που είχε σταλεί στις 30 Ιουνίου, δυστυχώς δεν είχε την ίδια απήχηση. Ας θυμηθούμε τι έγραφε: «Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικό όφελος για τα δημόσια έσοδα εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος το σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση χρήσης παραλιών.
Ενδεικτικά, στις πρώτες 41 δημοπρασίες που έγιναν παρουσιάστηκε συνολικό όφελος της τάξης του 35%, σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης. Πρόκειται για μία δράση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της οποίας συνεργάζονται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της διαδικασίας, την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και την προβολή των αιγιαλών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η θετική ανταπόκριση και τα πρώτα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθεια, η οποία πλέον καθιερώνεται ως θεσμός.