Αν και πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε δύο απώλειες: ένα «όχι» από τη Βασιλική Κατριβάνου και ένα «παρών» από την Τασία Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 60.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο και όλες εκείνες τις διατάξεις που βοηθούν, όπως ανέφερε, την κυβέρνηση να εφαρμόσει χαοτικές πολιτικές.
Ο βουλευτής Β’ Πειραιά των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και γι’αυτό το λόγο πρέπει να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο. Ο Δ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι από το 2008 και μετά ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών είναι 577.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ παραδέχτηκε ότι για το διάστημα πριν από το 2008 δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού των αλλοδαπών που εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια.
Κριτική στην κυβέρνηση, σε υψηλούς τόνους, άσκησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας. Ο τελευταίος είπε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε αποθήκη ψυχών, χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση και κάλεσε όλα τα κόμματα «να κηρύξουν νέο ανένδοτο κατά των δήθεν δημοκρατών που λυμαίνονται τον τόπο μας». Ο Ι. Φωτήλας κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου «για να μη λένε οι Τούρκοι ότι δεν τηρούμε τις συμφωνίες».
«Η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει ορισμένα από τα άρθρα που περιλαμβάνει» επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διακατέχεται από ιδεοληψίες ή έχει έλλειψη τεχνοκρατικών γνώσεων» και εξέφρασε επιφυλάξεις για τις δυνατότητες της ένταξης των μεταναστών σε μία χώρα κατεστραμμένη με 35% αποπληθωρισμό και μιζέρια στην αγορά.