Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2050 είναι εφικτή χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση, τονίζει ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Η Αυγή, ο Σ. Ρομπόλης τονίζει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -υποστηρίζοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- ενώ μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.
Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.
Αναφέρει ακόμη, ότι το αποθεματικό κεφάλαιο για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί από νέους πόρους, όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόρους από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.