Οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρήσης ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθαρή απώλεια 5,1, εκατ. θέσεων εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια σε 15 μεγάλες χώρες, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε στις 18/1 στο Νταβός.
Η έκθεση «Το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θέσεις εργασίας θα εκτοπιστούν σε όλες τις βιομηχανίες, αν και ο αντίκτυπος διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αναμένονται στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης αντανακλώντας την αύξηση της τηλεϊατρικής, ενώ ακολουθούν οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Οι 15 οικονομίες που καλύπτει η έρευνα αντιστοιχούν περίπου στο 65% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Η αξιολόγηση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι σύγχρονες τεχνολογίες οι οποίες αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ανθρώπινες εργασίες από την μεταποίηση έως την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, που ανήκει στα Ηνωμένη Έθνη, ήδη να προβλέπει αύξηση στην παγκόσμια ανεργία έως το 2020, το μέγεθος της επιπρόσθετης απώλειας θέσεων εργασίας λόγω τεχνολογίας είναι ανησυχητικό.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει καταστήσει «την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» -θέμα που καλύπτει τη ρομποτική, την νανοτεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση και τη βιοτεχνολογία- το επίσημο θέμα της φετινής συνάντησης στο Νταβός που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου.