Έξι άτομα συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο και το Μετρό, στη διάρκεια επιχείρησης που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι Γάλλοι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν νέο χτύπημα στην γαλλική πρωτεύουσα. Κλειστό έως τη Δευτέρα θα παραμείνει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ορισμένα βελγικά ΜΜΕ το πρωί της Παρασκευής ήθελαν μεταξύ των συλληφθήντων να βρίσκεται και ο ενδεχόμενος συνεργός στο μετρό – κάτι που ακόμη δεν επιβεβαιώνεται. Την αναφορά μετέδωσε η βελγική De Standaard, ενώ η τηλεόραση RTBF μίλησε και για έβδομο άτομο που τέθηκε στη συνέχεια υπό κράτηση.
Την Παρασκευή επίσης έφτασε στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Στο Βέλγιο οι Αρχές εκτιμούν ότι έλαβαν μέρος συνολικά πέντε άτομα σε μετρό και αεροδρόμιο, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ταυτοποιηθεί και καταζητούνται.
Το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μείωσε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα από το 4 (σοβαρή, επικείμενη απειλή), το υψηλότερο της κλίμακας, στο 3 (πιθανή απειλή).
Στο Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι απετράπη νέα επίθεση, που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.
Συνελήφθη ήδη και ανακρίνεται ένα άτομο, ενώ η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε έφοδο σε κτήριο του Αρζαντέιγ, βόρεια του Παρισιού.
«Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες» πρόσθεσε ο υπουργός.
Αίσθηση προκαλούν την ίδια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι αδελφοί Ελ-Μπακραουί ήταν ονόματα γνωστά στις αμερικανικές υπηρεσίες πριν από τις επιθέσεις. Κατά τους ίδιους, βρίσκονταν αμφότεροι στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.
Οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν επίσης ότι αδελφός του Ιμπραχήμ, Χαλίντ, ο οποίος πυροδότησε βόμβα που σκότωσε 20 ανθρώπους στον σταθμό του μετρό Μάελμπεκ, είχε νοικιάσει διαμέρισμα που λειτουργούσε ως κρησφύγετο για τους δράστες του Παρισιού και το όνομα του βρισκόταν σε διεθνές ένταλμα που είχε εκδοθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Ο τέταρτος δράστης, ο «άνδρας με τα λευκά» που καταγράφηκε στις κάμερες ασφαλείας με τους δύο καμικάζι του αεροδρομίου, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας πέμπτος ύποπτος που πιστεύεται ότι μπορεί να είχε ανάμειξη στο μετρό ή το αεροδρόμιο μπορεί να είναι νεκρός ή επίσης να διαφεύγει.
Ο τρίτος άνδρας που καταγράφηκε στις κάμερες κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου, με το λευκό μπουφάν που σπρώχνει ένα καρότσι δίπλα στους καμικάζι, βρίσκεται στο επίκεντρο ανθρωποκυνηγητού. Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το πρόσωπο αυτό διέφυγε από το αεροδρόμιο αφήνοντας πίσω του μία τρίτη βόμβα σε βαλίτσα.
Ταυτόχρονα, βελγικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ένας άνδρας που μετέφερε μία μεγάλη τσάντα φαίνεται στις κάμερες ασφαλείας δίπλα στον Χαλίντ ελ-Μπρακουί στο μετρό λίγο πριν από την έκρηξη. Πιθανολογείται ότι είναι ο πέμπτος δράστης και δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε ή εάν έχει διαφύγει.
Όλοι οι δράστες των Βρυξελλών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής από την αστυνομία και τους εισαγγελείς έχουν διασυνδέσεις με τον Αμπνστελάμ. Ο Λαχραουί είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία μαζί του πέρυσι, ενώ οι αδελφοί Μπακραουί νοίκιασαν -μαζί με το κρησφύγετο στο Βέλγιο που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές του Παρισιού- ένα διαμέρισμα στη συνοικία Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου ο ίδιος ο Αμπντεσλάμ κρυβόταν για τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Εν μέσω του μπαράζ πληροφοριών, στοιχείων και φημών, η εφημερίδα Derniere Heur έγραψε πως οι τζιχαντιστές ενδέχεται αρχικά να σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Βέλγιο, αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν τον στόχο μετά τις εφόδους της αντιτρομοκρατικής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες που οδήγησαν στο θάνατο ενός εξτρεμιστή και τη σύλληψη του Σάλαχ Αμπντεσλάμ, υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τρομοκράτη στην Ευρώπη και μοναδικό επιζώντα μεταξύ των δέκα τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι.
Η τάμπλοιντ υποστήριξε, επικαλούμενη αστυνομική πηγή, ότι οι αδελφοί Μπακραουί είχαν παρακολουθήσει με κρυφή κάμερα τις κινήσεις σε καθημερινή βάση (τράβηξαν δέκα ώρες βίντεο) του πυρηνικού φυσικού και επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας. Μία από τις εικασίες που αναφέρει η εφημερίδα είναι πως στόχος της παρακολούθησης ενδεχομένως να ήταν να εκβιάσουν τον φυσικό για να πάρουν ραδιενεργό υλικό.
Ο ίδιος ο Αμπντεσλάμ δήλωσε διά του συνηγόρου την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει πλέον να μπλοκάρει την έκδοσή του στη Γαλλία από το Βέλγιο και θέλει να επιστρέψει «όσο πιο γρήγορα γίνεται» στη Γαλλία. Ο Αμπντεσλάμ δήλωσε επίσης πως δεν γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.