Με το πρόσφατο λουκέτο που μπήκε στη δημοφιλή ιστοσελίδα δωρεάν ταινιών, Gamato TV, άρχισε ουσιαστικά ο πόλεμος των Αρχών κατά της διαδικτυακής πειρατείας στην Ελλάδα.
Η διαδικτυακή πειρατεία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και είναι αξιοσημείωτο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται πολύ ψηλά στη λίστα των προβληματικών χωρών, με σχεδόν 1 στους 2 κατόχους ευρυζωνικών συνδέσεων να είναι επισκέπτες πειρατικών ιστοσελίδων, με το ποσοστό να υπερβαίνει το 75% στις μικρότερες ηλικίες.
Το δε Δημόσιο αποστερείται πόρους που μόνο για τα οπτικοακουστικά έργα των μελών της ΕΠΟΕ ξεπερνάνε τα 315 εκατ. ευρώ ετησίως.
Eπιπλέον, υπολογίζεται πως χάνονται άλλα 600 εκατ. ευρώ από οπτικοακουστικά έργα εκτός ΕΠΟΕ, και τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από βιβλία, λογισμικά και μουσική. Δηλαδή στο σύνολο τουλάχιστον 1,3 δις ευρώ.
Συνεργασία των Αρχών για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του zougla.gr, εδώ και αρκετό καιρό, η ΕΠΟΕ(Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων), σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τη Δικαιοσύνη, την Ιντερπόλ, και άλλες υπηρεσίες του εξωτερικού, συζητούν σχέδιο, στόχος του οποίου είναι να καταργηθούν και να κλείσουν όλα τα websites τα οποία προσφέρουν δωρεάν ταινίες, και συναφή.
Παράλληλα ετοιμάζεται και μεγάλη εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής των διαχειριστών αυτών των ιστοσελίδων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται σε πρώτη φάση να ελεγχθούν τα χρήματα τα οποία εισπράττονται από τη Διαδικτυακή πειρατεία, μέσω αμερικανικών εταιρειών από τη χώρας μας και διοχετεύονται σε τράπεζες και offshore εταιρείες του εξωτερικού.
Με αυτό τον τρόπο οι Αρχές έχουν στόχο να εντοπίσουν εκατομμύρια ευρώ σε μαύρο χρήμα που ξεπλένεται εδώ και χρόνια λόγω πειρατείας.
Παράλληλα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, θα ελεγχθούν όλα τα έσοδα τα οποία αποκομίζουν οι διαχειριστές στην Ελλάδα από ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν ταινίες, σειρές κα.
Χαρακτηριστικό των κερδών που αποκομίζουν οι διαχειριστές τέτοιων ιστοσελίδων είναι η πρόσφατη περίπτωση του Gamato TV αλλά και του The Greeks.com.
Στην πρώτη περίπτωση, οι διαχειριστές ελέγχονται για ποσό 230 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, σε λογαριασμό του ελληνογερμανού διαχειριστή εντοπίστηκαν 250.000 ευρώ.
Πως σχεδιάζεται να γίνει το μπλοκάρισμα των site με τζάμπα ταινίες
Πηγές της ΕΛΑΣ, τονίζουν πως εφόσον η πολιτεία βοηθήσει στην συγκεκριμένη εκστρατεία, το επόμενο εξάμηνο ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.
Σκέψεις για να μπλοκαριστούν οι IP των πειρατικών websiteΣύμφωνα με ειδικούς στο κυβερνοέγκλημα, η χώρα θα μπορούσε να απαλλαχθεί από τη διαδικτυακή πειρατεία, εφόσον μπλοκαριστούν οι IP όλων αυτών των websites. Αυτό υπάρχει σκέψη να συμβεί ακόμα και στα torrenz, δηλαδή και στο κατέβασμα ταινιών.
Με ειδικό λοιπόν νομοθετικό πλαίσιο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορέσει να προχωρήσει σε μπλοκαρίσματα.
Το πρότυπο της Ιταλίας
Πηγές από την ΕΠΟΕ, εξηγούν πως η κυβέρνηση της Ιταλίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα την διαδικτυακή πειρατεία, προχώρησε στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής, την AGCOM, η οποία έχει την εξουσία να διατάζει το μπλοκάρισμα μιας ιστοσελίδας με παράνομη διακίνηση ταινιών, μουσικής, βιβλίων,software κα.
Πηγή: zougla