Ερευνητές είδαν ότι όταν το λάδι της καυτερής πιπεριάς ακουμπά το δέρμα η καψαΐκίνη, η ουσία δηλαδή που κάνει τις πιπεριές καυτερές αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει πεπτίδια CGRP (calcitonin gene-related peptides, πεπτίδια που σχετίζονται με το γονίδιο της καλσιτονίνης), τα οποία οδηγούν σε αύξηση της ροής του αίματος προς την πληγείσα περιοχή.
Εταιρείες βιοτεχνολογίας στοχεύουν τώρα ένα χημικό που εκλύεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας και το οποίο μεταφέρει το σήμα του πόνου από νεύρο σε νεύρο. Σκοπός τους είναι να μπλοκάρουν έναν υποδοχέα του πόνου από το να λάβει το… πονεμένο μήνυμα μέσω φαρμάκων που θα προλαμβάνουν τις κρίσεις ημικρανίας.
Δοκιμή της «καυτερής» θεωρίας
Ερευνητές μιας από τις εταιρείες που αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή νέα φάρμακα κατά των ημικρανιών δοκίμασαν την «καυτερή» θεωρία εγχέοντας μια υποψήφια ουσία ενάντια στην ημικρανία κάτω από το δέρμα ασθενών στο οποίο είχε αλειφθεί λάδι καυτερής πιπεριάς. Όπως προέκυψε το υποψήφιο φάρμακο μπλόκαρε το πεπτίδιο CGRP το οποίο προκαλεί αυξημένη ροή αίματος.