Η υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, διαμορφώνει ένα πολύ «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα το οποίο αναγκάζει την κυβερνητική πλειοψηφία να λειτουργήσει σε γρήγορους ρυθμούς.
Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με την διαδικασία του «επείγοντος» η κυβέρνηση εξασφαλίζει και το περιθώριο της τριήμερης διαβούλευσης στη Βουλή, αλλά και το εμπρόθεσμο της ψήφισης του πακέτου -το αργότερο-μέχρι το επόμενο Σάββατο, 17 Οκτωβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα που «καίει» την κυβέρνηση έχει ως εξής:
Οκτώβριος
- Μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των 48 προαπαιτούμενων για την εξασφάλιση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- Το δεύτερο «πακέτο» μέτρων που θα ακολουθήσει θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει μέτρα «φωτιά», ενώ η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.
Νοέμβριος
- Έως τις 15 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγησης.
- Μέσα στο μήνα, θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, πρέπει να έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
- Ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Δεκέμβριος
- Βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν η κυβέρνηση να καταφέρει και υλοποιήσει προαπαιτούμενα, «κόκκινα δάνεια» και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τότε ίσως υπάρξει δέσμευση από τους εταίρους προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους το πρώτο τρίμηνο του 2016.